iDNES

Deník Sport

Mladá fronta DNES   OSA bude vybírat i od nočních klubů   24.01.2000
Kultura z Českomoravské vrchoviny - Autor: (ze, ilm) - Strana: 03

OSA bude vybírat i od nočních klubů

Č e s k o m o r a v s k á v r c h o v i n a - Za používání hudebních nahrávek a pořádání produkcí se musí platit. Suma, kterou každoročně vybere << Ochranný svaz autorský>>  od provozovatelů, by měla být od letošního roku opět o něco vyšší. Svaz totiž začal požadovat poplatky od dalších provozovatelů. Zatímco dosud se zaměřoval zejména na pořadatele koncertů, diskoték a restaurace s vinárnami, letos svůj zájem rozšířil i na noční kluby. "O zvýšení tarifů za vybírání poplatků slyším poprvé. S Ochranným svazem autorským práv právě v těchto dnech budeme obnovovat smlouvu. Budu se snažit se svazem najít jiný způsob vyřešení této situace, protože každá částka navíc hluboce zasahuje do našeho rozpočtu," sdělila k problému Olga Škvařilová z jihlavského studentského klubu Vrak bar, jehož zřizovatelem je Oblastní Charita Jihlava. Pozornosti svazu ale zároveň neunikly ani obecní úřady, které mají vlastní rozhlas. "Nejde o změnu zákona, ale jen o zpřesnění jeho výkladu. Valná hromada svazu rozhodla, že je třeba upřesnit tarify. Rozhodně to od nás není nějaká svévole - každou změnu totiž schvaluje ministerstvo kultury," objasňuje David Škach ze svazu. Od obecních úřadů vybíral OSA paušální poplatky za místní rozhlas už v minulých letech. Některé obce se však jeho požadavkům bránily a oponovaly nepřesným zněním zákona. "Připadalo nám od nich přímo nemravné, že chtěli peníze i za těch pár taktů hudby, které zazní před hlášením. Rozhlas stejně slyšelo jen málo lidí, a tak jsme ho raději zrušili a začali vydávat měsíční zpravodaj. Ten dostanou všichni do schránky a mohou si ho v klidu přečíst, kdy chtějí," konstatoval starosta Ledenic František Jelínek. Podle zástupců svazu ale nejsou poplatky pro obce nijak vysoké. "Je to jen pár korun - padesát za ústřednu a deset za každý reproduktor měsíčně," upřesnil Škach. Zároveň však potvrdil, že zaměstnanci svazu rozhodně nemíní obce při vybírání poplatků vynechat: "S obcemi nemíváme žádné problémy, obvykle zaplatí bez průtahů. Chceme po nich paušální poplatek, takže se to také dá snadno kontrolovat." Od nočních klubů ale budou kontroloři vybírat o něco víc. "Chceme padesát korun denně za užití díla. Pokud vybírají vstupné, bude to dražší, jenže se nedá říct o kolik přesně. Záleží totiž na výši vstupného a kapacitě sálu," dodal Škach. << Ochranný svaz autorský>>  ale bude od letoška na některé pořadatele mírnější. Místo biče kontrol a pokut nabízí i cukřík. A to těm, kteří svou plánovanou produkci oznámí včas. Pořadatel, který si vzpomene na svůj závazek vůči svazu do deseti dní před konáním akce, od něj dostane slevu. Například ples může pak mít za dvě stě padesát korun. Jeho zapomnětlivější kolega ale už za šest set