www.pravo.cz Právo, 26.05.2003

Neziskové organizace v kraji se brání vysokým poplatkům
Nechtějí tolik platit za autorská práva

Snížit poplatky za veřejné produkce odváděné Ochrannému svazu autorskému (OSA) chtějí neziskové organizace v Moravskoslezském kraji.

"Když dobrovolnické organizace pořádají akce, jsou většinou zcela bez vstupného. Pokud pak musejí hradit autorská práva, dostávají se do minusů," sdělila šéfka Centra pro komunitní práci v Moravskoslezském kraji Dana Diváková, která na krajském úřadě organizovala konferenci neziskových organizací pracujících v oblasti volného času dětí a mládeže. "Buď hudební produkci zatlučete, anebo se nějak vylžete," oponoval placení poplatků na konferenci jeden ze zástupců neziskových organizací s tím, že pokud by došlo k soudnímu sporu, je velká šance dohodnout se na symbolické částce. "Občanská sdružení dělají svou činnost a mnohdy nemají čas licitovat o podmínkách s OSA. Pak na to ale doplácejí," konstatoval během svého vystoupení před neziskovými organizacemi Lukáš Curylo z krajského úřadu. Doporučil, aby se organizace staly členy Sdružení uživatelů autorských práv (SUAP), které svým členům chce vyjednat příznivější poplatky za používání autorských děl. "Souhlasíme s tím, že autorský poplatek musí být zaplacen. Otázkou je ale jeho výše, když provozovatel z užití děl nemá žádný majetkový prospěch. V tom případě by sumy měly být paušální anebo jen symbolické," sdělil předseda SUAP Milan Kostelník. Moravský SUAP se chce stát silným oponentem OSA, proto své případné rozšíření o desítky neziskových organizací z Moravskoslezského kraje vítá. "Jednání se sdružením vítáme. Rádi vyslechneme jejich požadavky. Obecně je možné, že se dohodneme," doplnila Alexandra Wünschová-Pujmanová z pražské centrály OSA.

26.05.2003 - Karel Balcar - str. 15 Právo

Poznámka:
Sdružení uživatelů autorských práv, Vsetín, Svárov 1055, Dům kultury
- viz. články o Sdružení uživatelů autorských práv, které bojuje proti svévoli ochranného svazu autorů